A Cloud of Clay

the space in-between the wall

Sept 2016 - Jan 2017

Bijlmerbajes, Amsterdam

"Nothing in the Netherlands is as permanent as temporary."

        This spatial intervention takes place at Bijlmerbajes, Amsterdam,  a space in transition from a previously notorious  prison to become a refugee center. 
        The design takes a closer look at the identity of "walls" as division and transition. Its quality to become space and change according to diverse materials. My choice of material corresponds to my understanding of "transition"--connecting the past to the present. By mixing the gardening material--vermiculite with natural material--clay to create new but similarly rough texture compared to the existing building.

         The organic material of clay breaks down the straight walls and creates connections between different cells to bring back community and social life for the building itself and also the refugee residents in a strange country. The Bijlmerbajes provides an occasion for the new residents to create new bonding, which in return grants the building with a new identity.